ECT på Discovery Channel


2002-12-09 visades det ett program på Discovery-kanalen i Sverige om ECT. Det var ett balanserat program som intervjuade bl.a. psykiatrer från olika sidor och följde en frivillig patients behandling. Patienten led av depression, men den var inte värre än att hon kunde prata och gå utan problem -- så jag anser att ECT i det fallet var helt obefogat, men om patienter tvunget vill ha ECT frivilligt så får de väl få det. De bör dock informeras om riskerna för minnesförlust p.g.a. hjärncellsdöd och andra orsaker, samt om risken för hjärnblödning p.g.a. blodtrycksstegringen. Patienten i TV-programmet var till en början neutral men hoppfull till behandlingen, men senare under serien drabbades hon vid en av behandlingarna av något som ledde till förvirring och obehag. Min gissning är att det berodde på en liten hjärnblödning eller att viktiga celler i hjärnan dog p.g.a. excitotoxicity. Hon valde att avbryta behandlingen och återhämtade sig nog aldrig helt från den ECT-orsakade skadan i huvudet. De som utsätts för tvångs-ECT i dagens Sverige har inget sådant fritt val oavsett vilka skador och obehag de drabbas av under behandlingsserien. Psykiatripersonalen respekterar ju över huvudtaget inte vad patienten tycker om behandlingen.

Psykiatern Peter R. Breggin: Återhämtar sig patienter helt, från den elektriska skadan i huvudet?

Peter R. Breggin: Nej... Det gör de inte, oftast inte.

ECT-psykiater: Det är en medicinsk standardbehandling inom psykiatrin.

Enligt vad jag har hört från patienter inom tvångspsykiatrin så är det psykiatern Peter R. Breggin, M.D., som har rätt enligt deras erfarenheter.

Vidare läsning


Copyright © 2009 by Mikael O. Bonnier, Lund, Sweden.
Creative Commons License
ECT på Discovery Channel by Mikael O. Bonnier is licensed under a Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige License.